Συστήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων
Τι είναι το ISO 22000
Το Πρότυπο ISO 22000 είναι ένα Διεθνές Πρότυπο που προδιαγράφει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων προκειμένου οι οργανισμοί της αλυσίδας τροφίμων να καταδεικνύουν την ικανότητά τους στον έλεγχο των κινδύνων και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των τροφίμων. Εκδόθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) το 2005 και ενσωματώνει τις απαιτήσεις του HACCP, τις απαιτήσεις των προαπαιτούμενων (PRP’s και OPRP’s), τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και τις γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης.
Το σύστημα ISO 22000 του 2005, αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, την εκτίμηση της επικινδυνότητας και της σοβαρότητας, καθώς και τον έλεγχο των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων που σχετίζονται με όλα τα στάδια παραγωγής ενός τροφίμου, από την ανάπτυξη και τη συγκομιδή των πρώτων υλών μέχρι την τελική κατανάλωση του προϊόντος.
Το σύστημα ISO 22000 είναι ένα προληπτικό σύστημα διασφάλισης της ασφάλειας στα τρόφιμα, το οποίο προλαμβάνει τους κινδύνους και αναγνωρίζει τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου στα οποία μπορούν να ελεγχθούν οι πιθανοί αυτοί κίνδυνοι.
Η εφαρμογή του συστήματος ISO 22000, εκτός από την εγγύηση για μεγαλύτερη ασφάλεια στα παραγόμενα τρόφιμα, συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων της επιχείρησης και στην γρηγορότερη ανταπόκριση σε πιθανά προβλήματα. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία των επιθεωρήσεων από τις Κρατικές Υπηρεσίες και τις διεθνείς αρχές.
Εγκατάσταση ISO 2200:2005
Η υλοποίηση της εφαρμογής του συστήματος ISO 22000:2005 στην επιχείρηση περιλαμβάνει τα κάτωθι στάδια:
Καθορισμός Στόχων και Δημιουργία Ομάδας Ασφάλειας των τροφίμων.
Συλλογή Δεδομένων Προϊόντος.
Προσδιορισμός Χρήσης του Προϊόντος.
Κατασκευή του Διαγράμματος Ροής Διεργασίας και Επιβεβαίωση Διαγράμματος Ροής.
Ανάλυση επικινδυνότητας και Προσδιορισμός Προληπτικών Μέτρων, Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (CCPs).
Καθορισμός των κρίσιμων Ορίων.
Θεσμοθέτηση Διαδικασιών Παρακολούθησης των CCPs και Θεσμοθέτηση Διαδικασιών Διορθωτικών Ενεργειών.
Θεσμοθέτηση Διαδικασιών Τεκμηρίωσης του Συστήματος.
Θεσμοθέτηση Διαδικασιών Επαλήθευσης του Συστήματος (Δοκιμαστική Εφαρμογή).
Πιστοποίηση του συστήματος από εγκεκριμένο φορέα.
Σε ποιους απευθύνεται
Το ISO 22000 απευθύνεται σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή Οργανισμούς, ανεξαρτήτου μεγέθους που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα και συμπεριλαμβάνει: επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή ζωοτροφών, την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, την μεταφορά, την αποθήκευση μέχρι την λιανική πώληση και διάθεση των τροφίμων στον καταναλωτή. Παράλληλα, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι υπεργολάβοι και οι προμηθευτές των ως άνω οργανισμών πχ. εξοπλισμού, συσκευασίας, καθαριστικών, προσθέτων και συστατικών
To ISO 22000 βοηθάει τις επιχειρήσεις:
Να ενσωματώσουν και να βελτιώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για να παρέχουν με συνέπεια ασφαλή τρόφιμα.
Να παρέχουν εμπιστοσύνη στους πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους ότι η επιχείρηση έχει την ικανότητα να ελέγχει τους κινδύνους ασφάλειας των τροφίμων και να παρέχει ασφαλή προϊόντα.
Να παρέχουν ένα μέσο για τη συνεχή βελτίωση που διασφαλίζει ότι το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων είναι αναθεωρημένο και ενημερωμένο, έτσι ώστε όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων να βελτιστοποιούνται συνεχώς αποτελεσματικά.
Να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής έλεγχος σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων για την πρόληψη της εισαγωγής κινδύνων στην ασφάλεια των τροφίμων.