fbpx

Αναπτυξιακός Νόμος- Έκτη (6η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016.

Αν έχετε επιχείρηση και θέλετε να την αναβαθμίσετε ζητήστε πληροφορίες για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο Ν.4399/16. Ο νέος επενδυτικός νόμος απευθύνεται σε νέες, υφιστάμενες ή υπό-ίδρυση επιχειρήσεις και παρέχει μεγάλες δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ Ν.4399/16

Έκτη (6η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016.

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύσεων, θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα
αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δημιουργία νέας μονάδας.
β. Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
γ. Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ
σε αυτήν.
δ. Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας

Οι ενισχύσεις που δίνονται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου είναι:
Επιδότηση, δηλαδή δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου

Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

Επιδότηση μισθολογικού κόστους
Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών.
Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος
Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών, με τα εξής είδη:
α. ίδια κεφάλαια ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις
β. δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.
Τα ποσοστά επιχορήγησης εξαρτώνται από τον τόπο υλοποίησης του έργου και μπορεί να φτάσει και μέχρι 55%.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ
Στο νέο επενδυτικό νόμο μπορούν να πάρουν μέρος επιχειρήσεις που ανήκουν σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Οικονομίας πλην κάποιων λίγων εξαιρέσεων.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το καθεστώς της “Γενικής Επιχειρηματικότητας” αφορά επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές. Τα επενδυτικά σχέδια σε αυτό το καθεστώς ενισχύονται με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ
Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται για τις παρακάτω δαπάνες:
Δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού δηλαδή δαπάνες που αφορούν
α. κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτηριακών εγκαταστάσεων
β. αγορά του συνόλου των υφιστάμενων παγίων στοιχείου ενεργητικού (κτήρια, μηχανήματα και λοιπός εφοπλισμός) ή και μέρους των στοιχείων ενεργητικού μονάδας, που συνδέονται άμεσα με μια παραγωγική μονάδα.
γ. αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και τον μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός τους χώρου της μονάδας
δ. μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση, και με τον όρο ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην κυριότητα του μισθωτή κατά τη λήξη της σύμβασης.
ε. Οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτήρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού
α. μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων,
β. συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης

Μισθοδοτικό κόστος νέων θέσεων εργασίας
Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν σε μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια
Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης.
Δαπάνες για την αποκατάσταση μολυσμένων χώρων. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης, μειωμένες κατά της αύξηση της αξίας του οικοπέδου. Στην περίπτωση της αποκατάστασης μολυσμένων χώρων, όλες οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται μια επιχείρηση κατά την αποκατάσταση του χώρου της μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες επενδύσεις, ανεξαρτήτως του εάν είναι ή όχι δυνατή η εγγραφή των εν λόγω δαπανών στον ισολογισμό της ως πάγιων στοιχείων ενεργητικού.
Δαπάνες για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή/και παραγωγή θερμότητας/ψύξης από ΑΠΕ για ιδία χρήση.

Σε αυτό το καθεστώς για τις επιχειρήσεις που είναι υπό ίδρυση μπορούν να ενισχυθούν επιπλέον με δαπάνες εκκίνησης.

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση παίρνει ποσό ενίσχυσης 40%, στο συγκεκριμένο καθεστώς το 75% μπορεί να είναι επιχορήγηση και το υπόλοιπο μπορεί να είναι φορολογική απαλλαγή.
Δηλαδή η επιχείρηση αυτή θα πάρει σε επιδότηση το 30% του συνολικού έργου (75%*40) σε επιχορήγηση, σε δωρεάν δηλαδή χρήματα και το υπόλοιπο 10% του συνολικού προϋπολογισμού θα το πάρει σε φορολογική απαλλαγή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο και την πιθανότητα συμμετοχής της εταιρείας σας σε αυτόν επικοινωνήστε μαζί μας.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας
για να καταγράψουμε τις ανάγκες σας
και να βρούμε παρέα τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας!
Close Menu