fbpx

Υπερσύγχρονα smart homes με το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Το νέο φιλόδοξο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» το οποίο τελεί υπό σχεδιασμό και πρόκειται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο θα επιδοτεί μεταξύ άλλων μετατροπή των κτιρίων σε… έξυπνα.

Είναι μια από τις καινοτομίες του νέου προγράμματος, το οποίο εκτός από παραδοσιακές εργασίες ενεργειακής εξοικονόμησης, θα επιχορηγεί και τον αυτόματο προγραμματισμό των συσκευών οικιακού εξοπλισμού, την λειτουργία τους από απόσταση ή την παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet.

Κατοικίες χαμηλών ή μηδενικών ρύπων, υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα σε κάθε καινούργιο κτίριο, φωτοβολταϊκά στις στέγες, ψηφιακές δράσεις, όλα αυτά μαζί θα βρίσκουν εφαρμογή στα Smart Homes τα οποία και θα επιδοτηθούν μέσω του νέου «Εξοικονομώ».

Τέτοιες δαπάνες μπορεί να περιλαμβάνουν από την ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης και ραδιοφώνου από απόσταση, προκειμένου να αποτραπούν οι διαρρήξεις, έως την ενσωμάτωση στο σύστημα μιας σειράς ξεχωριστών συναγερμών για τον εντοπισμό μονοξειδίου του άνθρακα ή διαρροής νερού και ανίχνευσης φωτιάς εντός της οικίας και του κτιρίου. Στην ίδια λογική εντάσσονται τα συστήματα θέρμανσης και εξαερισμού αλλά και ένας αριθμός από έξυπνες οικιακές συσκευές, από πλυντήρια και ψυγεία, έως ταΐστρες ζώων και έξυπνες ηλεκτρικές σκούπες.

Το πρώτο μιας μακράς σειράς νέων «Εξοικονομώ»
Εννοείται ότι τα Smart Homes θα είναι μια μόνο από τις επιλέξιμες δαπάνες του νέου προγράμματος. Οι υπόλοιπες θα αφορούν την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, την θερμομόνωση στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος- στέγης και της πιλοτής, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, όπως και του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Έμφαση στα μεσαία βαλάντια
Σε κάθε περίπτωση στο νέο πρόγραμμα θα προβλέπονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις απ’ ότι στο παρελθόν για τα μεσαία εισοδήματα σε συνδυασμό με χαμηλότοκα δάνεια και φοροαπαλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, αλλά και να στηριχθεί περαιτέρω η αγορά ακινήτων.

Ο σχεδιασμός του νέου «Εξοικονομώ» θα είναι διαφορετικός σε σχέση με το μέχρι σήμερα μοντέλο, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός παρεμβάσεων για κάθε συμμετέχοντα.

Το καινούργιο πρόγραμμα θα είναι η πρώτη παρέμβαση στο μέτωπο των ενεργειακών αναβαθμίσεων. Η δεύτερη θα αφορά ανακαινίσεις κτηρίων που στεγάζουν επιχειρήσεις και βιομηχανικά κτήρια, προκειμένου, όπως και στις κατοικίες, να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας, να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να ενισχυθεί η οικοδομή. Και η τρίτη παρέμβαση θα καλύπτει αναβαθμίσεις δημοσίων κτηρίων.

Τρεις κινήσεις που αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στην οικοδομή μέσα στους προσεχείς μήνες. Εφόσον δεν υπάρξει νέο lockdown και δεν επαληθευτούν οι πλέον δυσοίωες προβλέψεις, εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο και μετά η ζήτηση για την αγορά ακινήτων θα επανέλθει. Επίσης, ευνοϊκή θεωρείται η περίοδος από το φθινόπωρο και μετά και για το λόγο ότι οι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό εργασίες αναβάθμισης και ανακαίνισης παλαιότερων ακινήτων.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας
για να καταγράψουμε τις ανάγκες σας
και να βρούμε παρέα τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας!
Close Menu