fbpx

Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον 2021-2027

29/8/2022
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Eγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2021-2027 (ΠΕΚΑ)»

Νέο πρόγραμμα για εγκρίθηκε για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ την Παρασκευή 26 Αυγούστου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2021-2027 (ΠΕΚΑ)» με προϋπολογισμό 3,6 δις ευρώ.

Αρμόδιος φορέας: Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» της περιόδου 2021-2027 σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Στόχου Πολιτικής 2 του ΕΣΠΑ 2021-2027 με σκοπό να προωθήσει μια πιο πράσινη Ευρώπη θέτοντας τους παρακάτω στόχους:
Α. να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και χρήση ΑΠΕ για να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου
Β. να επέλθει μια προσαρμογή με την κλιματική αλλαγή με την πρόληψη και τη διαχείριση κινδύνων που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα
Γ. να δοθεί έμφαση στην αστική αναζωογόνηση και στο δομημένο και φυσικό αστικό περιβάλλον, τη βιώσιμη πολυτροπική αστική κινητικότητα – μικροκινητικότητα
Δ. να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του περιβαλλοντικού κεκτημένου της ΕΕ σε ότι αφορά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και υδάτων, ενσωματώνοντας τις παραμέτρους της κυκλικής οικονομίας
Ε. να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και η αειφόρος χρήση των φυσικών πόρων.

Δήλωση Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη
«Με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του επιχειρησιακού προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2021-2027 (ΠΕΚΑ)», το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ολοκλήρωσε όλη την εγκριτική διαδικασία του νέου ΕΣΠΑ, σταθερά πρώτοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος μας να πέσουν χρήματα στην ελληνική οικονομία το δυνατόν ταχύτερα και να καλύψουμε τις συνέπειες που φέρνει ο πόλεμος στον οικονομικό κύκλο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Με τέτοιες κινήσεις το ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών του 2022 θα πάει ακόμα καλύτερα το 2023.»

Δήλωση Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη
«Με την έγκριση και την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» θέτουμε τις θεμελιώδεις βάσεις για την άμεση αντιμετώπιση πολυδιάστατων κρίσεων όπως οι περιβαλλοντικές που οδηγούν ταυτόχρονα και σε ανθρωπιστικές. Η ανθεκτικότητα σε κρίσεις είναι αυτό που κατά βάση υπολογίσαμε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος, αλλά και αυτό που διέπει οριζόντια την λογική παρέμβασης όλων των αναπτυξιακών μας προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύουμε σημαντικά ποσά από το νέο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» για έργα ενεργειακής απόδοσης, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακές υποδομές, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.»

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου,
«Με την έγκριση του νέου Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2021-2027 (ΠΕΚΑ)» ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός των τομεακών προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Το νέο Πρόγραμμα θα συμβάλλει στην επιτυχή προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στο στόχο της κλιματικής ανθεκτικής ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση ευημερίας στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον. Το νέο Πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει επενδυτικά σχέδια και δράσεις στους τομείς της «καθαρής» ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας, της κυκλικής οικονομίας, της προώθησης της ηλεκτροκίνησης, της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και των αποβλήτων και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Με την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων του ΠΕΚΑ στο επόμενο διάστημα και με τις συνέργειες του με τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (Περιφερειακά Προγράμματα, Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Σχέδιο Ελλάδα 2.0) μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων στην υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου της ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους -κεντρική διοίκηση, φορείς, κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι- συνέβαλαν στην επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωσή του.»

Δήλωση Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ κ. Γιώργος Ζερβού,
«Με την έγκριση από την ΕΕ του Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2021-2027 (ΠΕΚΑ)» είναι πλέον εγκεκριμένο το σύνολο των Προγραμμάτων αρμοδιότητας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.»
Η έγκριση του Προγράμματος είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής προσπάθειας της αρμόδιας Διαχειριστικής Αρχής, υπό το συντονισμό και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά από μακρόχρονη διαπραγμάτευση με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικές λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο www.espa.gr

Συμπληρώστε τώρα τη φόρμα επικοινωνίας και μάθετε αν η επιχείρηση σας μπορεί να αξιοποιήσει ένα από τα τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ!

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας
για να καταγράψουμε τις ανάγκες σας
και να βρούμε παρέα τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας!
Close Menu